keskiviikko 13. marraskuuta 2013

KPL 15 Ihminen aiheuttaa häiriöitä luonnon toimintaan

Luonnon monimuotoisuus on uhattuna kaikkialla. Biodiversiteetti eli elävän luonnon monimuotoisuus on elämän yli kolmen miljardin mittaisen kehityksen, erilaisten muutosten ja vähittäisen sopeutumisen tulosta. Ekosysteemeihin on kehittynyt monimutkaisia, tosin hauraita ja haavoittuvia vuorovaikutuksia. Ihmisen tapa hyödyntää ympäristöä ja sen luonnonvaroja on niin voimallinen ja lähes kaikkialle ulottuva, ettei täysin häiriöttömiä ekosysteemejä ole oikeastaan enää missään.

Monimuotoisuus on biosfäärin keskeisimpiä ominaisuuksia. Eliöt pyrkivät sopeutumaan erilaisiin oloihin mahdollisimman monin tavoin, ja samalla syntyy erilaisuutta.
Lajeja, joista monet muut eliöt ovat riippuvaisia kutsutaan avainlajeiksi.

Kestävän kehityksen käsite otettiin käyttöön YK:n ympäristö-ja kehityskokouksessa Rio de Janeirossa vuonna 1992. Kestävä kehitys merkitsee seuraavien ekologisten lainalaisuuksien noudattamista:

  1. Ravinnon ja energian tuottamisen on perustuttava uusiutuviin luonnonvaroihin.
  2. Uusiutuvia luonnonvaroja voi käyttää vain niiden uusiutumiskyvyn rajoissa.
  3. Uusiutumattomia luonnonvaroja on kierrätettävä.
  4. Eri lähteistä peräisin olevilla päästöillä ei saa haitata ekosysteemien toimintaa.
  5. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on pysäytetään.
Kestävään kehitykseen kuuluu:
  1. Kulttuurinen kestävyys
  2. Ekologinen kestävyys
  3. Sosiaalinen kestävyys
  4. Taloudellin kestävyys
Kestävä kehitys= Nykyisen sukupolven on käytettävä luonnonvaroja niin että niitä olisi tulevillekin sukupolville saman verran ja samanlaiset mahdollisuudet.

3. Ilmaston lämpenemisen vaikutukset.
a) Jääkarhujen sauinalue pienenee ja niistä saattaa alkaa kehittyä lumen ja jään vähenemisen myötä niiden elinalueiden etelä osissa eri laji.
b) Lintujen ei enää tarvitsisi lentää etelään talveksi, joten muutolinnut talvehtisivat Suomessa. Suomeen tulisi myös lajeja etelämmästä ja saattaisivat lentää talveksi takaisin etelään eli uusia muuttolintuja. Ja lajit, jotka ovat sopeutuneet pohjoisiin oloihin joutuvat siirtymään pohjoisemmaksi.
c) Metsäjäniksen talviturkki ei enää lumen vähenemisen takia auttaisi petoja vastaan kun taas rusakon ruskea väri toimisi erittäin hyvin.

Omaa pohdintaa

Jos ihmiset vähentäisivät sähkön käyttöä vähänkin se auttaisi jo paljon. Ihmisten pitäisi kierrättää enemmän ja useampien maiden pitäisi ottaa pantti pulloihin, koska se lisäisi kierrätystä. Esim. kun minä kävin Englannissa siellä ei ollut panteja. Sukupuutto ei kyllä ole välttämättä lopullinen, kunhan vain on yksi elävä solu jäljellä, josta voidaan kloonata laji toiseen samankaltaisen lajin yksilöön esim. mammutti norsuun. Nykyään tuo ei vielä onnistu hyvin mutta tulevaisuudessa se saattaa onnistua täydellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti