keskiviikko 13. marraskuuta 2013

KPL 14 Ekosysteemi on toimiva kokonaisuus

Ekosysteemiksi kutsutaan kokonaisuutta, johon kuuluu eliöiden muodostaman eliöyhteisön lisäksi myös sen kanssa vuorovaikutuksessa oleva eloton ympäristö. Jos ekosysteemiin kohdistuu jokin vaikutus tai muunnos, syntyy tietty reaktio.
Ekosysteemin eliöt voidaan jakaa tuottajiin, 1. asteen kuluttajiin, 2. asteen kuluttajiin ja hajottajiin. Tämän systeemin avulla luonto kierrättää ravintoa. Yhden lajin poistuminen ei välttämättä haittaa ekosysteemiä, jos ravintoketju muodostaa laajan verkon ja poistuneen lajin voi korvata jollakin muulla ravinnon lähteellä. Kasvit ottavat ympäristöstään erilaisia aineita, ja muodostavat niistä orgaanisia yhdisteitä. Kasvit valmistavat muun muassa sokereita, selluloosaa ja hiilihydraatteja. Ekosysteemin ravinteiden kierto on silloin avoin, kun sieltä otetut ravinteet eivät palaa sinne takaisin. Suljetussa ravinteiden kierrossa ravinteet palaavat takaisin ekosysteemin kiertoon.

Yleisiä energian kulkua kuvaavia käsitteitä ovat perustuotanto, jatkotuotanto, ekologinen tehokkuus ja energian ohivirtaus. Ekosysteemin tuottajat eli kasvit vastaavat perustuotannosta. Kasvit käyttävät vain noin yhden prosentin niihin kohdistuvasta auringonvalosta. Jatkotuotanto on kuluttajien tuottamaa biomassaa, sillä ne vain muuntavat sitä syömästään kasvien biomassasta. Ekologinen tehokkuus on hyötysuhde, jolla eliöt tuottavat biomassaa syömästään ravinnosta. Se siis ilmaisee, kuinka suuri osa syödystä energiasta siirtyy seuraavan kuluttajaportaan käytettäväksi. Hukkaan menevää eli poistuvaa energiaa sanotaan energian ohivirtaukseksi.
Sukkessio: Ekosysteemin lajisto tuhoutuu lähes täysin jonkin suuren muutoksen seurauksena, mutta muut eliöt valtaavat tuhoutuneen alueen.


Tehtävä
1. a)   Omavarainen eliö tuottaa ravintonsa itse, kun toisenvarainen käyttää toisia eliöitä ravinnonlähteenään.
      b)  Perustuotannossa eliö muodostaa biomassaa,
           jatkotuotannossa jokin toinen eliö vain muuntaa sitä.
      c)   Ekologinen tehokkuus on sitä, kuinka paljon ravinteita siirtyy seuraavan kuluttajaportaan käytettäväksi, kun taas energian ohivirtaus kuvaa hukkaan menevän energian määrää.
      d)  sukkessio: Ekosysteemin lajisto tuhoutuu lähes täysin jonkin suuren muutoksen seurauksena, mutta muut eliöt valtaavat tuhoutuneen alueen.
           Kliimaksi: Sukkession vaihe, jossa hitaasti lisääntyvät ja hitaasti kasvavat puut, jotka sietävät varjostusta syrjäyttävät lehtipuita.

Omaa pohdintaa

Kappaletta lukiessa tulin ajatelleeksi, että luontomme on hyvin monimutkainen. Ilman ihmisen vaikutusta luonto ei tuhoutuisi kovinkaan helposti, edes dinosauruksien aikainen meteoriitti ei saanut tuhottua elämää lopullisesti. Ihmisten pitäisi kunnioittaa luontoa enemmän, eikä vain tuhota sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti